Resepi Masak Asam Tumis Ikan Siakap Merah

Masak Asam tumis ni memang favorite anak-anak sebab bonda selalu masakkan ikan jenahak sebegini dan dimakan dengan nasi panas-panas. Tak perlu lauk lain dah, cukup masakan ni yang cukup rasa pedas, masam dan manis isi ikan jenahak.


Selain ikan jenahak, ikan merah pun lebih sedap kalau dimasak asam tumis ni tapi sekarang ni ikan merah tu mahalnya terlampau melebihi harga ikan lain. Tak dapat ikan merah, ikan siakap merah pun jadilah dan yang pasti kalau masak lauk ni memang kena masak nasi lebih dari biasa.


Asam Tumis Ikan

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap merah / ikan merah / ikan siakap / ikan jenahak

7 tangkai cili kering, dikisar

1 labu bawang besar, dimayang

1 sudu gula

1 mangkuk air asam jawa

1 tangkai cili merah, dibelah

4 tangkai cili api, dibelah 

Garam secukup rasa


Bahan ditumbuk 

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

 1 inci halia

1 inci kunyit 



Cara Penyediaan :

  • Goreng kesemua ikan hingga garing dan letak tepi.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hinnga kekuningan dan naik wangi, masukkan cili kisar. Masukkan air supaya cili masak dengan sempurna hingga pecah minyak.
  • Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Masak hingga kuah mendidih dan masukkan ikan, kacau supaya semuanya mesra dan akhir sekali masukkan cili merah dan cili api
  • Kalau suka lebih kuat, jangan biarkan kuah terlalu kering. Tutup api dan siap untuk dihidangkan!


Tip

Boleh masukkan tomato, kalau suka


Catat Ulasan

0 Ulasan