Laksa ni sememangnya makanan yang cukup disukai ramai terutama laksa utara yang memang tak jemu dimakan bila-bila masa saja. Umi kalau buat laksa ni memang akan mengulang makan sampai habis, tak kira waktu pagi atau malam.
Laksa yang sedap semestinya bila kuahnya pekat dan masamnya secukup rasa dengan menggunakan laksa dari tepung beras. Mi laksa dari tepung beras ni akan menyerah masuk kuah dan memang syahdu sungguh bila dimakan.
Kalau DH, makan laksa dia mesti nak ulaman seperti selom, daun putat atau daun gajus selain hirisan bawang, timun tapi umi pulak tak ada daun ulaman tu semua pun dah ok.
Bahan-Bahan:
1 bungkus laksa beras
1 kg ikan kembung
1/2 kilo ikan tongkol (optional)
1 sudu besar belacan
2 kuntum bunga kantan. dibelah 4
1 ikat daun kesum
4 keping asam keping
gula dan garam, secukup rasa
Bahan untuk kisar halus:
10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus
50g ikan bilis, rendam seketika
2 biji bawang besar
8 biji bawang merah
Bahan untuk hiasan:
5 biji telur, direbus
2 biji bawang besar, hiris nipis
1 batang timun, hiris nipis
Limau nipis, di potong
1 ikat daun selom - dihiris
1 ikat daun gajus - dihiris
1 ikat daun putat - dihiris
cili padi, hiris nipis
Cara membuatnya :
- Rendam laksa kering dan kemudia rebus sehingga lembut. Angkat dan toskan.
- Rebus ikan yang telah dibersihkan bersama 1 asam keping.. Setelah masak, asingkan isi ikan dan air rebusan. Bila sejuk, kisar halus isinya. Kemudian kisar baki tulang ikan bersama sedikit air dan tapis airnya.
- Masukkan di dalam periuk dan rebus bersama bahan kisar selama lebih kurang 20 minit.
- Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping, belacan, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga rasa bahan benar-benar sebati.Siap!
1 Ulasan
saya suka makan laksa, tak kira laksa johor, Penang, Sarawak semua makan... tapi nak buat malas.Bila beli pulak kadang tak sedap.
BalasPadam