Ikan Gerut Gerut Masak Asam Pedas Melaka

Dah lama tak jumpa ikan Gerut Gerut atau Ikan Gegerut ni, jadi bila habibi nampak ikan ni kat pasar, terus dia beli 2 ekor. Siapa request nak suruh buat asam pedas. 

Kali ni umi buat Asam Pedas Melaka tapi tanpa kelapa sangai. Rasanya yang guna kelapa sangai tu memang pure Melaka atau ada sesetengah orang Melaka yang masak sebegitu.


asam pedas




Bahan-bahan :
1 ekor ikan gerut-gerut, dipotong (ikut suka)
1 sudu besar halba
3 sudu cili kisar
segengam daun kesum
1 batang bunga kantan, dibelah dua
2 batang serai, diketuk
1 mangkuk pes asam jawa
1 mangkuk air
3 biji tomato, dipotong baji
5 batang bendi
sedikit gula kabung / gula melaka atau 1 sudu gula putih
Garam secukup rasa


Bahan-bahan kisar:
2 biji bawang besar size sederhana
3 biji bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
Sedikit belacan
1 sudu besar lada hitam


Cara Penyediaan :

  • Panaskan minyak, tumis halba hingga kekuningan dan naik bau. Masukkan bahan kisar dan cili kisar.  Masak hingga pecah minyak.
  • Masukkan serai yang diketuk dan masukkan air asam jawa. Kacau biar sebati dan masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau dan kemudian masukkan gula kabung atau gula putih. Kalau guna gula kabung atau nise lebih sedap.
  • Masukkan air, kacau dan masak hingga mendidih, kemudian masukkan ikan gerut-gerut.
  • Bila isi ikan nampak dah masak, masukkan bendi dan kemudian tomato. Masak hingga naik bau dan kuah menjadi agak pekat. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Catat Ulasan

0 Ulasan