Resepi Asam Pedas Tulang

Kali ini umi buat kelainan dengan tulang yang dibeli, kalau selalu dibuat sup, dimasak gulai tapi kali ni umi buat resepi asam pedas tulang. Memang laku keras dan manis tulang dan lembutnya isi daging tu buat umi rasa nak puas hati sangat.



asam pedas tulang

Asam Pedas Tulang ni pun sedap kalau dimakan dengan roti, dan paling penting DH dan anak-anak pun cukup puji asam pedas ni. 


Jom cuba resepi Asam Pedas Tulang cara umi seperti dibawah ni.


Bahan -bahan

1 kg tulang berdaging, direbus

1 mangkuk jus asam jawa 

1 sudu garam

1 sudu teh penuh gula melaka

5 helai daun limau purut

3 tangkai daun kesum

minyak untuk menumis


Bahan dikisar

25 tangkai cili kering, dibuang biji

1 bawang besar

3 bawang putih

1 batang serai

3 hiris lengkuas

1 inci halia


Cara Memasak :


  • Panaskan minyak & tumis bahan kisar hingga naik minyak. 


  • Masukkan tulang yang telah direbus, masak hingga mendidih. Tambah air supaya mesra dengan tulang dan boleh tutup periuk hingga daging benar-benar empuk. 


  • Bila daging lembut, masukkan air asam jawa. Renih dengan api perlahan dan sehingga kuah menjadi pekat.


  • Masukkan garam, gula, daun limau purut serta daun kesum. Masak dengan api perlahan supaya naik minyak dan pekat. 

  • Siap dan sedia untuk dihidang.

Catat Ulasan

0 Ulasan