Resepi Kari Ayam Sedap Boleh Cicah Roti

Kali ini umi buat kari ayam sebab nak buat cicah dengan roti. Kalau nak pekat, boleh tambah kerisek dan kalau nak pedas, boleh tambah serbuk cili yang membuatkan kuah lebih menyelerakan dan warnya cantik.


kari ayam


Bahan bahan:

10 ketul ayam yang dipotong kecil

5 sudu besar rempah kari ikan, dicampur air (jadi pes)

2 biji kentang, dibelah 2

1 biji lobak merah, dipotong besar

1 keping asam gelugur

1 mangkuk santan

Air secukupnya

Garam secukupnya


Bahan tumisan

1 labu bawang merah, dihiris

2 ulas bawang putih, dihiris

1 inci halia, dihiris

Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga

1 tangkai daun kari


Baca juga :

30 Himpunan Resepi Masakan Ayam


Cara cara:


  • Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan tumisan sehingga naik bau dan kekuningan.

  • Masukkan pes kari, kacau seketika dan tambah air supaya rempah dimasak dengan sempurna. Masak dengan menggunakan api perlahan sambil dikacau kerap supaya rempah tidak hangit dan masak hingga pecah minyak, kemudian masukkan daun kari.

  • Bila daun kari naik bau, masukkan ayam, masak sehingga nampak isi ayam masak dan tambah air  (jika perlu).  Ini untuk memastikan ayam dimasak dengan sempurna. Kemudian masukkan kentang dan lobak merah.


  • Akhir sekali masukkan santan, masih dengan api sederhana. Bila nampak kentang dan lobak merah empuk, masukkan asam gelugur serta garam. Masak hingga mendidih dan kepekatan yang disukai. Siap dan sedia untuk dihidangkan.


Nota

Umi tak gemar guna santan kotak, jadi stok santarn segar yang dibekukan memang sentiasa ada dalam stok.

Catat Ulasan

0 Ulasan