Kali ini umi buat kari ayam sebab nak buat cicah dengan roti. Kalau nak pekat, boleh tambah kerisek dan kalau nak pedas, boleh tambah serbuk cili yang membuatkan kuah lebih menyelerakan dan warnya cantik.
Bahan bahan:
10 ketul ayam yang dipotong kecil
5 sudu besar rempah kari ikan, dicampur air (jadi pes)
2 biji kentang, dibelah 2
1 biji lobak merah, dipotong besar
1 keping asam gelugur
1 mangkuk santan
Air secukupnya
Garam secukupnya
Bahan tumisan
1 labu bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 tangkai daun kari
Baca juga :
Cara cara:
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan tumisan sehingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan pes kari, kacau seketika dan tambah air supaya rempah dimasak dengan sempurna. Masak dengan menggunakan api perlahan sambil dikacau kerap supaya rempah tidak hangit dan masak hingga pecah minyak, kemudian masukkan daun kari.
- Bila daun kari naik bau, masukkan ayam, masak sehingga nampak isi ayam masak dan tambah air (jika perlu). Ini untuk memastikan ayam dimasak dengan sempurna. Kemudian masukkan kentang dan lobak merah.
- Akhir sekali masukkan santan, masih dengan api sederhana. Bila nampak kentang dan lobak merah empuk, masukkan asam gelugur serta garam. Masak hingga mendidih dan kepekatan yang disukai. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Nota
Umi tak gemar guna santan kotak, jadi stok santarn segar yang dibekukan memang sentiasa ada dalam stok.
0 Ulasan