Memang rindu nak makan daging masak kurma masakan Allahyarhamah MiL, jadi umi pun masakkan untuk family walau rasanya tak seperti masakan dia tapi sedikit sebanyak terubat rindu. Sepertimana umi rindu masakan bonda umi yang sudah uzur, umi cuba usaha untuk memasak walau rasanya tak seperti masakan kedua mereka.
Kalau MiL dia panggil masak kurma ni masak putih sebab penggunaan kelapa parut yang dikisar halus dan dimasukkan ke dalam kuah, jadi kuahnya makin pekat dan sedap.
Bahan-bahan
300 gm daging, dipotong
4 sudu besar rempah kurma
2 cawan santan pekat
asam keping
Garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar
1/2 in lengkuas
1/2 cawan kelapa parut (yang putih)
1 batang serai
Bahan Hiasan
2 biji kentang
2 biji cili masak
1 biji bawang besar (dipotong baji)
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang hingga naik bau
- Masukkan bahan yang dikisar dan rempah kurma, dikacau hingga hampir kering
- Masukkan daging, dikacau supaya sebati, tambah air jika perlu untuk memastikan daging bersalut dengan rempah
- Bila nampak daging dah empuk dan lembut, masukkan santan dan kacau dan dimasak hingga mendidih
- Masukkan kentang dan dibiarkan hingga kentang empuk
- Masukkan bawang besar dan cili masak, masak dalam 5 min dan tutup api
0 Ulasan