Mee Goreng Basah Sedap Memikat

Sejak umi kenal mee kuning dari numee ni memang dah jadi kesukaan walau cikcha yang tak makan mee pun boleh makan mee goreng. Mana taknya, rasa mee kuning tanpa bahan pengawet ni memang buat selera setiap ahli keluarga bertambah.


Bila memasak mee atau bihun, umi kena pastikan ada hirisan limau nipis, cili hijau yang dihiris, daun bawang dan kalau terlebih rajin, umi akan buat cili jeruk dengan bawang dicampur dalam sedikit cuka, garam dan gula serta air.


Resepi Mee Goreng Basah


Umi jarang masukkan udang dalam mee kuning kecuali ada udang fresh sebab kalau mee ni sejuk, akan berbau tidak sedap datangnya dari udang. Sebabnya mee ni umi akan selalu masak banyak sebab esoknya anak-anak akan bawa bekal ke sekolah dan ada yang bawa ke pejabat.


Resepi Mee Goreng Basah

Bahan-bahan:

200 gm daging, direbus dan dihiris. Jangan buang airnya


Bahan-bahan
3 paket mee kuning
5 ulas bawang merah, ditumbuk
3 ulas bawang putih, ditumbuk
Daging, direbus dan dihiris
1 paket fish ball
3 sudu cili kisar
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1 mangkuk air asam jawa
gula dan garam
3 sudu minyak masak


Bahan  dikisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia


Bahan lain
1 ikat daun sawi, dipotong pendek
sedikit tauge
tauhu, digoreng dan dihiris


Cara Membuat:

1. Satukan bahan yang dikisar dengan cili kisar, sos cili, sos tiram, kicap, gula dan garam dalam satu mangkuk

2. Tumis bawang yang ditumbuk hingga kekuningan dan masukkan daging yang direbus berserta airnya.

3. Masukkan campuran cili dan sos yang disediakan serta 1 mangkuk air. Bila kuah mendidih, masukkan sawi, masak hingga nampak lembut.

4. Masukkan fish ball, fish cake (kalau ada), kacau dan masak seketika dan kemudian masukkan mee yang telah dibasuh.

4. Masukkan mee yang telah dibasuh, kacau biar serata dan kalau perlu boleh tambah garam dan tambah lada sulah. Masak jangan sampai kuah terlalu kering. Tutup api

5. Hiaskan dengan daun bawang dan hirisan cili. Sedia untuk dimakan.


Tip 

  • Basuh mee dan toskan sebelum dimasukkan ke dalam masakan. Jangan celur, nanti mee akan jadi terlalu kembang.
  • Kalau ada air rebusan udang, boleh masukkan sekali supaya rasa mee lebih manis
  • Batang sawi diketuk sebelum dipotong supaya lebih mesra bila dimasak nanti.
  • Perah sebiji limau nipis di dalam sekuali mee sebelum dihidangkan supaya rasa mee tu lebih kick


Catat Ulasan

0 Ulasan