Umi memang suka dengan cucur sayuran dan kalau boleh tiap-tiap hari nak buat sebab cucur ni pun dah cukup mengenyangkan apatah lagi kalau di masukkan kucai dan tauge. Tapi anak-anak tak suka tauge, jadi umi akan buat asing.
Jadinya, satu adunan dipecah dua dengan tambahan sayuran favorite umi dan dimasak sekali harung.
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 biji telor ayam
Garam secukup rasa
serbuk perasa, kalau suka
1 cawan sayur kobis bulat, dihiris halus
1 cawan lobak merah, dihiris halus
1 ikat daun kucai, dipotong kecil
1 cawan daun sop, daun bawang, dipotong kecil
1 biji bawang besar, dihiris halus
1 biji cili hijau, dihiris halus
1 biji cili merah, dihiris halus
Atau terpulang sayur yang menjadi pilihan anda.
2 cawan air sejuk
Bahan Tambahan (kalau suka)
1 gengam ikan bilis, boleh ditumbuk ikut kesukaan
1 mangkuk udang basar, dipotong kecil
Cara Membuat:
- Satukan kesemua bahan-bahan, gaul dan masukkan air ais sedikit demi sedikit supaya adunan tidak berketul and sebati.
- Masukkan ikan bilis atau pun udang, masukkan garam secukup rasa.
- Rehatkan adunan selama 10 hingga ke 15 minit di dalam peti sejuk, kemudain keluarkan dan digoreng hingga garing. Balikkan cucur supaya kedua-dua belahnya dimasak .
- Bila kelihatan keperangan, angkat dan hidangkan bersama sos kegemaran anda.
Nota :
Bancuhan jangan terlalu pekat dan terlalu cair.
0 Ulasan