Resepi Cucur Sayuran

Umi memang suka dengan cucur sayuran dan kalau boleh tiap-tiap hari nak buat sebab cucur ni pun dah cukup mengenyangkan apatah lagi kalau di masukkan kucai dan tauge. Tapi anak-anak tak suka tauge, jadi umi akan buat asing.

Jadinya, satu adunan dipecah dua dengan tambahan sayuran favorite umi dan dimasak sekali harung.


Cucur Sayuran


Bahan A 

2 cawan tepung gandum 

1 biji telor ayam 

Garam secukup rasa

serbuk perasa, kalau suka

1 cawan sayur kobis bulat, dihiris halus

1 cawan lobak merah, dihiris halus

1 ikat daun kucai, dipotong kecil

1 cawan daun sop, daun bawang, dipotong kecil

1 biji bawang besar, dihiris halus

1 biji cili hijau, dihiris halus

1 biji cili merah, dihiris halus

Atau terpulang sayur yang menjadi pilihan anda.

2 cawan air sejuk


Bahan Tambahan (kalau suka)

1 gengam ikan bilis, boleh ditumbuk ikut kesukaan

1 mangkuk udang basar, dipotong kecil 


Cara Membuat:

  • Satukan kesemua bahan-bahan, gaul dan masukkan air ais sedikit demi sedikit supaya adunan tidak berketul and sebati. 
  • Masukkan ikan bilis atau pun udang, masukkan garam secukup rasa.
  • Rehatkan adunan selama 10 hingga ke 15 minit di dalam peti sejuk, kemudain keluarkan dan digoreng hingga garing. Balikkan cucur supaya kedua-dua belahnya dimasak . 
  • Bila kelihatan keperangan, angkat dan hidangkan bersama sos kegemaran anda.


Nota :

Bancuhan jangan terlalu pekat dan terlalu cair.

Catat Ulasan

0 Ulasan