Resepi Pucuk Paku Goreng Bercili

 

Pucuk Paku Goreng Bercili

Bahan-bahan

1 ikat sayur pucuk paku

2 sudu cili kisar

1 biji telur

1 keping asam gelugur

Garam secukup rasa


Bahan ditumbuk/dihiris

3 ulas bawang kecil

2 ulas bawang putih


Cara Memasak

1. Perisi sayur pucuk paku, ambil bahagian yang lembut dan mudah. Masukkan ke dalam bekas yang diisi air dan garam. Rendam dalam 30 minit dan kemudian ditoskan.


2. Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk hingga kekuningan dan masukkan cili kisar dan asam gelugur. Masak hingga garing, kacau kerap supaya cili tidak hangit.


3. Masukkan sayur pucuk paku, bila nampak agak layu, pecahkan telur. Biar seketika dan kacau telur hingga sebati dengan sayur.


4. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa dan kacau sebelum ditutup api. Siap.





Catat Ulasan

0 Ulasan