Resepi Daging Masak Sambal Tumis

Resepi Daging lagi! Memang kami peminat daging dan setiap kali ke pasar, umi akan beli daging sebanyak 2 kilo lebih tak termasuk daging kisar atau sesekali tu tambahan tulang, ekor, perut ataupun paru.


Kiranya setiap minggu daging ni akan dimasak sebanyak 3 kali dengan resepi berlainan dalam seminggu tu. Tu yang buat pening selalunya sebab nak fikir nak masak apa dan kadang kala tu dah tau nak masak apa tapi end up daging dimasak lain walau kerap juga buat poll kat grup family.


Daging Masak Sambal Tumis

Sebabnya, resepi tu bergantung pada bahan apa yang ada dalam peti ais atau mungkin resepi yang mudah, cepat untuk disediakan memandangkan umi akan masak dalam jam 2 atau 3 petang sekembali dari rumah bonda setiap hari. Rutin ni dah berjalan sejak 2020 lagi dan suami pulak balik makan tengahari cum dinner jam 5 petang. 

Kalau ada tulang, sedap juga kalau dibuat asam pedas tulang

Okay, jom tengok resepi mudah yang jadi kesukaan anak-anak lebih-lebih lagi kalau ada mempelam air (mangga air)  yang jadi antara bahan dalam sambal daging. 


Bahan-bahan: 

500 gm daging

3 sudu cili kisar

1 biji bawang besar, dihiris

1/2 mangkuk air asam jawa

Garam dan gula secukup rasa


Bahan ditumbuk

5 ulas bawang kecil

3 ulasa bawang putih



Cara Penyediaan : 

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang kecil yang ditumbuk hingga wangi dan kekuningan

2. Masukkan cili kisar, kacau biar sebati dan pecah minyak, kemudian masukkan gula dan kacau

3. Masukkan daging dan air asam jawa. Kacau dan biarkan hingga agak garing.

4. Masukkan bawang besar yang dihiris, perasakan dengan garam dan kacau. Masak dengan api sederhana supaya sambal menjadi garing dan agak kering dan pecah minyak.

5. Kacau sesekali supaya tidak hangit dan melekat. Siap!



Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. lady suka sambal daging... sedap... sup daging ala thai pun ldy suka.. yummyumm yumm..

    BalasPadam