Ikan kembung masak halia ni memang dah lama umi tak buat sebab selalunya habibi akan beli ikan pelaling yang sedap digoreng garing panas-panas. Malahan kat pasar susah nak dapat ikan kembung yang sederhana saiznya dan umi pun risau kalau beli ikan kembung yang ada bau ruam perahu bak kata habibi.
Jangan tanya umi apa itu ruam perahu tapi bagi umi ikan kembung ni kadang kala ada rasa yang kurang enak pada isinya. Ayat ruam perahu ni pun umi tahu sebab habibi yang acapkali sebut dan rasanya orang utara yang akan sebut ayat ni.
Tak kisahlah apa sebutannya tapi kalau isi ikan kembung ni tak sedap memang tak boleh buat apa melainkan dibuat serunding jer kot. Ikan kembung ni pun dah makin mahal dengan harga RM26 sekilo boleh dapat berapa ekor jer sebab ikan jenis ni berat.
Bahan-bahan
Ikan kembung
5 - 7 biji cili api, dibelah 2
3 ulas bawang merah, ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih, diketuk
1 biji bawang besar, dipotong baji atau bulat
1 inci halia, dihiris nipis
1 batang serai, dihiris atau diketuk
1/2 sudu kecil pati ayam
1/2 cawan air
sedikit kicap
sos tomato, sos cili, dan sos tiram
sedikit garam dan gula
Optional
1/2 lobak merah, dipotong bulat
1 biji tomato sederhana besar dipotong 6
1/4 lada benggala - dipotong kecil
Cara-cara
1. Gaul ikan dengan garam, serbuk kunyit, dan sos tiram dan biarkan dalam 10 - 20 minit dan digoreng garing
2. Tumis bahan yang telah ditumbuk tadi bersama serai dan halia sampai naik bau dan kekuningan.
3. Masukkan bawang besa dan cili api, kacau dan masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato, sedikit kicap, dan air. Kacau dan dimasak sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya dan masukkan kuib pati ayam.
4. Bila kuah mendidih masukkan ikan yang telah digoreng dan kacau rata. Biar seketika dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan
Selamat mencuba
2 Ulasan
tu lah skrg ni ikan kembung makin mahal :(
BalasPadamkelihatan sedap kejadiannya
BalasPadam