Resepi Padprik Daging Sedap

Resepi Padprik Daging Sedap | Padprik daging ni antara favorite keluarga terutama DH bukan sebab ada darah keturuan siam DH dan umi sendiri yang masih kuat tapi lebih sebab kita ni sangat menyukai makanan ala Thai. Rata-rata orang Malaysia pun memang suka padprik daging atau padprik ayam atau padprik seafood kan.


Resepi Padprik Daging

Kalau nak buat padprik daging ni umi suka guna daging batang pinang atau bahagian daging yang lebih lembut, lupa pulak nama bahagian daging yang lembut tu. Kalau batang pinang tempatan harganya mencecah RM50 lebih dan kalau yang import agak murah sikit.

Selain dibuat padprik, sedap juga kalau dibuat sup daging ala thai ni

Okay, jom tengok resepi mudah padprik daging yang sedap dan laku keras ni.


Bahan-bahan

1/2 kilo daging

2 senduk besar cili kisar

1 senduk besar cili sos

1 senduk besar sos tiram

3 ulas bawang putih, diketuk

1 labu bawang besar, dimayang

Garam gula dn perasa secukupnya


Bahan B - Sayuran 

3 urat kacang panjang, dipotong 1 inci

4 b bji tomato, dibelah 6

1 bungkusputik jagung, dipotong serong

2 biji lobak merah, dipotong panjang atau bulat

1 biji cili benggala, dibelah 6

5 tangkai cili api, dibelah

1 tangkai cili merah

3 helai daun limau purut


Cara Penyediaan :

  • Rebus daging hingga empuk dan dihiris nipis. Air rebusan daging, disimpan untuk digunakan kemudian nanti.
  • Panaskan minyak dan tuumis bawang hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram dan cili sos, kacau biar sebati dan masukkan daging serta air rebusan
  • Bila air rebusan hampir kering, masukkan kesemua sayuran, renih sampai masak, masukkan garam dan bila sayur masak, boleh tutup api dan dihidangkan.

Catat Ulasan

0 Ulasan