Resipi Kerabu Tembikai Utara Mudah Dan Sedap

Memang setiap kali beli tembikai memang habibi akan buat kerabu tembikai utara yang cukup rare bagi orang lain tapi jujur umi cakap, kerabu ni memang sedap. Selain sedap, bila ada kerabu ni tak perlu lagi buat lauk berkuah lain untuk habibi selain goreng ikan, mungkin daging goreng kunyit atau lauk lain yang simple.

Kerabu Tembikai

Dulu waktu MiL buat kerabu ni, memang rasa pelik dan bila rasa tu memang terus rasa jatuh hati lebih-lebih lagi kalau letak cili api supaya ianya lebih pedas dan bila dikunyah krup krup sedapnya.


Jomlah cuba resipi mudah dan sedap ni.


Bahan-bahan

Lebihan isi tembikai merah dan putih

1 biji bawang merah

5-6 tangkai cili padi hijau

1 tangkai cili merah

sedikit belacan 

Sedikit garam

Jus limau nipis


Cara Penyediaan

1. Kikis lebihan isi tembikai yang masih ada di kulit hingga ke lapisan putih. Masukkan ke dalam mangkuk.

2. Picit belacan dan cili padi dan cili merah dan masukkan bawang merah yang dihiris nipis

3. Gaul kesemua bahan hingga sebati. Tambah secubit garam sebagai penambah rasa

4. Perahkan sedikit jus limau, gaul rata dan sedia untuk dinikmati

Catat Ulasan

0 Ulasan