Resipi Pucuk Manis Masak Lemak Putih

Umi kalau nampak daun pucuk manis ni kat pasar memang akan beli sekurang-kurangnya 2 minggu atau paling lama sebulan sekali pasti ada menu pucuk manis masak putih ni di atas meja. Memang terasa manis.


masak putih pucuk manis

Kalau bonda memang suka pucuk manis ni yang dipanggilnya pucuk asin-asin dan dulu Allahyarham abah pun ada tanam pucuk asin-asin ni kat laman rumah


Bahan-bahan :

2 ikat sayur pucuk manis, ambil daun yang muda

1 biji telur atau 1 gengam ikan bilis

1 tangkai cili merah

2-3 cawan santan

Garam secukup rasa


Bahan ditumbuk kasar

2 biji bawang merah

2 ulas bawang putih



Cara Memasak :

1. Bersih kan sayur pucuk manis, lurut semua daun-daun pucuk manis yang muda dan rendam dalam air berisi garam. Ini untuk membersihkan dari ulat daun yang selalu melekat pada daun.


2. Masukkan daun, bahan yang ditumbuk, cili merah serta santan ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana


3. Kacau dengan kerap supaya santan tidak mendidih dan masukkan telur (kalau tak suka, tak perlu letak telur). Kacau tapi jangan bagi telur pecah. Perasakan dengan garam secukupnya



4. Bihan nampak daun pucuk manis sudah layu serta masak boleh la ditutup api dapur. Siap.


Anda mungkin suka : 19 Resepi Sayur Masak Putih

Catat Ulasan

1 Ulasan