Bahan-bahan
4 potongan ikan merah | dibersihkan
1 biji bawang besar | dadu kasar
Bahan ditumbuk/dikisar kering
7 tangkai cili merah
5 tangkai cili api
2 ulas bawang putih
2 cm halia | hiris halus
1 sudu teh air asam Jawa
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya |untuk menggoreng dan menumis
Cara Penyediaan
- Potongan ikan merah dibasuh bersih dan dikelar, kemudian digaul dengan garam dan serbuk kunyit, ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak, biarkan minyak secukupnya untuk menumis.
- Tumis bawang besar dan masukkan bahan yang dikisar, masak hingga wangi. Masukkan air asam jawa, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
- Masak dengan api sederhana, biarkan bahan tumisan direneh hingga masak sebaiknya.
- Masukkan ikan yang digoreng, masak dalam 1 - 2 minit dan boleh diangkat untuk dihidang.
Baca Juga
1 Ulasan
sedapnya kak, makan dengan ulam n nasi panas dah cukup bagi dana... suka kering-kering dana kalau makan.
BalasPadam