Resipi Paru Masak Berempah

Paru Goreng Berempah ni resepi bonda yang cukup disukai anak-anak dan bila dimasak memang laku keras

Paru Berempah



Bahan-bahan:

600gm paru yang direbus

2 tangkai daun kari

1 labu bawang merah, dihiris

2 batang serai, diketuk

2 keping aasam gelugur

garam secukup rasa

air


Bahan dihiris atau ditumbuk

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 inci halia


Cara Penyediaan :

  • Panaskan minyak dan tumis serai yang diketuk hingga naik bau dan masukkan bahan yang ditumbuk hingga kekuningan. Kemudian masukkan daun kari.


  • Bila dah naik bau wangi, masukkan rempah kari ikan. Pastikan api perlahan supaya rempah tidak hangit. Tambah air dan masukkan paru yang telah dihiris kecil. Kacau dan pastikan paru bergaul mesra dengan rempah sebaiknya.


  • Tambah air beberapa kali sehingga paru betul-betul masak dan dengan sempurna.




Catat Ulasan

0 Ulasan