Paru Goreng Berempah ni resepi bonda yang cukup disukai anak-anak dan bila dimasak memang laku keras
Bahan-bahan:
600gm paru yang direbus
3 sudu rempah kari ikan
2 tangkai daun kari
1 labu bawang merah, dihiris
2 batang serai, diketuk
2 keping aasam gelugur
garam secukup rasa
air
Bahan dihiris atau ditumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara Penyediaan :
- Panaskan minyak dan tumis serai yang diketuk hingga naik bau dan masukkan bahan yang ditumbuk hingga kekuningan. Kemudian masukkan daun kari.
- Bila dah naik bau wangi, masukkan rempah kari ikan. Pastikan api perlahan supaya rempah tidak hangit. Tambah air dan masukkan paru yang telah dihiris kecil. Kacau dan pastikan paru bergaul mesra dengan rempah sebaiknya.
- Tambah air beberapa kali sehingga paru betul-betul masak dan dengan sempurna.
Baca Juga :
0 Ulasan