Bahan-bahan
1 mangkuk ayam, bahagian isi dan tulang, dipotong kecil
3 sudu cili kisar
1 biji bawang besar, dipotong dadu
3 ulas bawang putih, dicincang halus
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1/2 cawan air
Garam dan perasa
Minyak
Bahan hiasan
Daun bawang, dihiris
Daun ketumbar, dihiris
Cara Penyediaan
- Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, ketepikan.
- Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Jangan terlalu garing. Ketepikan.
- Kurangkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis bawang besar, bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili kisar.
- Masak hingga pecah minyak dan masukkan garam dan gula secukupnya. Kacau dan kemudian masukkan ayam yang digoreng, sos cili, sos tiram dan kicap
- Masukkan sedikit air supaya semua bahan mesra. Masak dengan api sederhana. Jika suka agak basah, boleh tambahkan sedikit air lagi. Kalau tidak, biarkan ia kering.
- Tutup api dan taburkan dengan daun bawang, daun ketumbar dan sedia untuk dimakan.
2 Ulasan
Sedap nengok rupa kejadiannya
BalasPadamSedapnya
BalasPadam