Resipi Lala Masak Pedas

Resipi Lala Masak Pedas. 



Lalal Masak Pedas


Bahan-bahan:

1/2 kg lala

1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos cili

1 sudu besar sos ikan

1 batang serai, dititik

1  tangkai daun ketumbar, hiris kasar

2 helai daun limau purut, dicarik kasar 

sedikit air asam jawa

garam dan gula secukup rasa


Bahan kisar :

5 tangkai cili merah

4-5 tangkai cili padi, tambah kalau nak lebih pedas

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih


Cara Penyediaan:

  • Basuh lala dan rendam seketika untuk keluarkan sisa kotor. Bukakan setiap ketul lala supaya mudah kotoran dibuang dan ada antara lala yang hanya berisi selut perlu dibuang. Bilas dengan air dan toskan. 
  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik wangi.
  • Masukkan serai, sos tiram, sos ikan dan air asam jawa, kemudian masukkan lala dan limau purut, kacau bersama baham tumis dengan sekata. Tambah sedikit air supaya jadi agak berkuah untuk semuanya sebati.


  • Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit gula bagi menambah kesedapan. Biar sekejap, angkat dan hidangkan. Kalau suka boleh taburkan daun ketumbar.


Catat Ulasan

0 Ulasan