Dah lama tak buat pajeri terung, jadi bila ada stok terung tempohari, umi pun terus terfikir nak buat pajeri sebab dah selalu sangat buat berlada dan masak lemak putih.
Bahan-bahan
4 biji terung panjang, dibelah dua
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah daging
segengam udang kering
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
3 sudu kerisik
gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Bahan ditumis
4 ulas bawang merah, ditumbuk/dikisar
3 ulas bawang putih, ditumbuk/dikisar
1 inci halia, ditumbuk/dikisar
Rempah 4 sekawan (1 batang kayu manis, 4 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang, 3 kuntum cengkih)
1 tangkai daun kari
Nota : boleh juga guna santan kotak menggantikan santan pekat.
Cara Penyediaan
- Tumbuk atau kisar halus bawang merah, bawang putih, dan halia.Bancuh rempah daging dan rempah kari ikan dengan sedikit air.
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar halus, rempah empat sekawan, daun kari dan bancuhan rempah. Masak sehingga bahan pecah minyak.
- Tambah sedikit air setelah kuah kelihatan kering, pekat dan pecah minyak. Ulang lagi menambah air pada bahan rempah sehingga ia betul-betul masak dan masukkan udang kering. Biar dimasak sekejap.
- Masukkan terung bersama santan cair, dan masak sehingga terung menjadi lembut dan kuah menjadi pekat.
- Kemudian, masukkan kerisik, dan gula serta santan pekat yang diletak sedikit demi sedikit dan tambah garam secukup rasa.
- Masak hingga terung lembut dan kuah masak sempurna dan kuah menjadi pekat.
0 Ulasan