Resipi Pajeri Terung Sedap Dan Mudah

Dah lama tak buat pajeri terung, jadi bila ada stok terung tempohari, umi pun terus terfikir nak buat pajeri sebab dah selalu sangat buat berlada dan masak lemak putih.



Bahan-bahan

4 biji terung panjang, dibelah dua

3 sudu besar rempah kari

1 sudu besar rempah daging

segengam udang kering

1 cawan santan pekat

2 cawan santan cair

3 sudu kerisik

gula secukup rasa

Garam secukup rasa


Bahan ditumis

4 ulas bawang merah, ditumbuk/dikisar

3 ulas bawang putih, ditumbuk/dikisar

1 inci halia, ditumbuk/dikisar

 Rempah 4 sekawan (1 batang kayu manis, 4 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang, 3 kuntum cengkih)

1 tangkai daun kari


Nota : boleh juga guna santan kotak menggantikan santan pekat.


Cara Penyediaan

  • Tumbuk atau kisar halus bawang merah, bawang putih, dan halia.Bancuh rempah daging dan rempah kari ikan dengan sedikit air.
  • Panaskan minyak. Tumis bahan kisar halus, rempah empat sekawan, daun kari dan bancuhan rempah. Masak sehingga bahan pecah minyak.
  • Tambah sedikit air setelah kuah kelihatan kering, pekat dan pecah minyak. Ulang lagi menambah air pada bahan rempah sehingga ia betul-betul masak dan masukkan udang kering. Biar dimasak sekejap.



  •  Masukkan terung bersama santan cair, dan masak sehingga terung menjadi lembut dan kuah menjadi pekat.
  • Kemudian, masukkan kerisik, dan gula serta  santan pekat yang diletak sedikit demi sedikit dan tambah garam secukup rasa.
  • Masak hingga terung lembut dan kuah masak sempurna dan kuah menjadi pekat. 

Catat Ulasan

0 Ulasan