Bahan-bahan
Ayam
1 biji bawang merah, dimayang
1 biji bawang, dihiris tebal
3 ulas bawang putih, dihiris
1 biji cili besar, dihiris
3 biji cili padi, dihiris
10 tangkai cili kering, potong pendek
1 tangkai daun kari
Sos cili, sos tomato dan sos tiram secukupnya
Pes asam jawa secukupnya
Tepung gandum
Telur
Cara Penyediaan
- Potong ayam ikut saiz yang diinginkan, sebaiknya tidak terlalu besar dan basuh ayam dengan air garam kemudian celupkan ke dalam telur diikuti tepung gandum. Goreng hingga masak. Angkat dan toskan minyak.
- Panaskan minyak dan tumis cili kering bersama daun kari hingga garing, angkat dan letak tepi.
- Tumis bawang merah hiris, bawang putih, cili padi dan cili merah dan masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram dan tambah sedikit air dan masak sehingga kuah sedikit pekat.
- Perasakan dengan gula serta garam secukup rasa.
- Masukkan ayam yang digoreng tadi, kacau supaya sebati, kemudian masukkan bawang potong besar. Gaul rata dan masak hingga bawang nampak lembut.
- Akhir sekali masukkan cili kering dan daun kari yang digoreng tadi, kacau dan tutup api. Siap
0 Ulasan