Daging Masak Lemak Cili Api Sedap Buat Nasi Bertambah

 

daging masak lemak cili api

Bahan-bahan

1 kg daging (kalau bahagian batang pinang lagi sedap)

1 batang serai, diketuk

1 helai daun kunyit, dihiris

1 mangkuk santan

2 keping asam gelugur

1 mangkuk air


Bahan (dikisar)

15 - 20 tangkai cili api

1 inci kunyit hidup

3 ulas bawang putih

3 tangkai serai



Cara Memasak

1. Cili api, bawang putih dan kunyit hidup ditumbuk halus atau dikisar

2. Masukkan daging yang dihiris nipis dan bahan dikisar/ditumbuk dengan sedikit air. Rebus seketika.



3. Bila daging dah agak empuk, masukkan santan. Kacau biar sebati dan mendidih sedikit.

4. Masukkan asam keping dan perasakan garam secukup rasa

5. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit. Biar seketika dan matikan api.

Catat Ulasan

0 Ulasan