Resipi Gulai Cili Api Pucuk Paku Merah

 


Bahan-bahan:

1 ikat sayur pucuk paku merah atau yang biasa
1 batang serai, diketuk
240 ml santan 
1 biji telur
2 keping asam gelugur
1 1/2 mangkuk air 

Bahan Ditumbuk

20 biji cili api 
11/2 inci kunyit hidup 
5 ulas bawang putih


Nota:

  • campur segengam ikan bilis di dalam bahan untuk ditumbuk bagi menggantikan telur (terpulang ikut kesukaan)

Cara memasaknya:

  • Perisi daun pucuk paku, ambil bahagian yang lembut, basuh dan rendam dalam air garam dalam 10 minit.  Toskan dan letak tepi.
  • Masukkan bahan yang telah ditumbuk di dalam periuk dengan 11/2 mangkuk air serta serai yang telah diketuk. Renih dengan api sederhana hingga menjadi agak kering.
  • Masukkan sayur pucuk paku bersama asam keping.  Kacau hingga sayur bergaul sebati dengan bahan yang direnih dan masukkan santan. Masak sehingga pucuk paku nampak lembut dan layu.
  • Pecahkan telur, masukkan ke dalam masakan. Masak dalam 5 minit dan padamkan api.  Masukkan garam secukup rasa. Siap!

Catat Ulasan

0 Ulasan