Bahan-bahan:
1 ikat sayur pucuk paku merah atau yang biasa
1 batang serai, diketuk
240 ml santan
1 biji telur
2 keping asam gelugur
1 1/2 mangkuk air
Bahan Ditumbuk
20 biji cili api
11/2 inci kunyit hidup
5 ulas bawang putih
Nota:
- campur segengam ikan bilis di dalam bahan untuk ditumbuk bagi menggantikan telur (terpulang ikut kesukaan)
Cara memasaknya:
- Perisi daun pucuk paku, ambil bahagian yang lembut, basuh dan rendam dalam air garam dalam 10 minit. Toskan dan letak tepi.
- Masukkan bahan yang telah ditumbuk di dalam periuk dengan 11/2 mangkuk air serta serai yang telah diketuk. Renih dengan api sederhana hingga menjadi agak kering.
- Masukkan sayur pucuk paku bersama asam keping. Kacau hingga sayur bergaul sebati dengan bahan yang direnih dan masukkan santan. Masak sehingga pucuk paku nampak lembut dan layu.
- Pecahkan telur, masukkan ke dalam masakan. Masak dalam 5 minit dan padamkan api. Masukkan garam secukup rasa. Siap!
Selamat Mencuba
Antara Resepi yang menarik untuk dicuba
0 Ulasan