Resipi Ikan Tongkol Masak Gulai Lemak Kelantan

 

Ikan Tongkol Masak Gulai Lemak Kelantan


Bahan-bahan

Ikan tongkol hitam

3 keping asam gelugur 

2 inci lengkuas

Sedikit garam

1 keping gula merah keping

200ml santan segar / santan kotak

Air rebusan ikan

Garam & perasa secukupnya


Bahan Kisar

4-5 tangkai cili kering

1 sudu biji ketumbar 

5 tangkai cili api

1 inci kunyit hidup atau serbuk kunyit

1 inci lengkuas

1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih


Bahan Sayuran

Timun

Cili api merah 

Cili hijau


Cara Penyedian

1. Siangkan ikan tongkol, bersihkan dan basuh, masukkan ke dalam periuk bersama air dan asam gelugur, lengkuas, garam dan gula kabung. Rebus hingga masak. 


2. Biarkan ikan rebus semalaman sebelum dimasak supaya rasa meresap ke dalam isi ikan.


3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar. Masak hingga pecah minyak. Boleh tambah rempah kari ikan (kalau suka) 


5. Seterusnya masukkan santan dan air rebusan ikan. Kacau sebati dan terpulang sebagaimana pekat anda inginkan.


6. Bila kuah nampak mendidih, masukkan ikan. Kacau dan biarkan seketika, kemudian masukkan timun dan cili api. Masak lagi hingga sayur lembut. Siap dan sedia untuk dihidangkan.


Nota

Nak lagi sedap, makan dengan ikan masin dan cili api cuka.


Catat Ulasan

0 Ulasan