Bahan-bahan
Ikan tongkol hitam
3 keping asam gelugur
2 inci lengkuas
Sedikit garam
1 keping gula merah keping
200ml santan segar / santan kotak
Air rebusan ikan
Garam & perasa secukupnya
Bahan Kisar
4-5 tangkai cili kering
1 sudu biji ketumbar
5 tangkai cili api
1 inci kunyit hidup atau serbuk kunyit
1 inci lengkuas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Bahan Sayuran
Timun
Cili api merah
Cili hijau
Cara Penyedian
1. Siangkan ikan tongkol, bersihkan dan basuh, masukkan ke dalam periuk bersama air dan asam gelugur, lengkuas, garam dan gula kabung. Rebus hingga masak.
2. Biarkan ikan rebus semalaman sebelum dimasak supaya rasa meresap ke dalam isi ikan.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar. Masak hingga pecah minyak. Boleh tambah rempah kari ikan (kalau suka)
5. Seterusnya masukkan santan dan air rebusan ikan. Kacau sebati dan terpulang sebagaimana pekat anda inginkan.
6. Bila kuah nampak mendidih, masukkan ikan. Kacau dan biarkan seketika, kemudian masukkan timun dan cili api. Masak lagi hingga sayur lembut. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Nota
Nak lagi sedap, makan dengan ikan masin dan cili api cuka.
0 Ulasan