Resipi Nasi Goreng Cina, Simple Dan Sedap

 

Resipi Nasi Goreng Cina


Bahan bahan:

Nasi putih sejuk

Isi ayam, dipotong kecil

2 biji telur

5 tangkai cili api, diketuk

1 sudu besar lada sulah

Minyak masak

Minyak bijan


Bahan Sayuran (kalau suka)

Lobak, dipotong dadu

Sayur kubis, dihiris

Daun bawang, dihiris kecil


Bahan ditumbuk

4 ulas bawang putih

4 ulas bawang merah



Cara Penyediaan

Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah. Masukkan isi ayam, tumis hingga nampak masak.  


Ketepikan semua bahan, tuangkan telur, biar seketika kemudian dikacau rata sehingga telur betul betul masak. Bila dah nampak kering boleh tambah minyak dan cili api yang diketuk.


Masukkan lobak merah (kalau ada), sayur kubis, bila sudah nampak agak layu, masukkan nasi. Kacau biar serata dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa.


Kacau nasi lebih kerap supaya nasi masak sepenuhnya dan tuangkan minyak bijan. Kacau dan biar seketika sebelum ditutup api.


Hidangkan dan tabur hirisan daun bawang, cili hijau yang dihiris dan ikan bilis goreng dan sedia untuk dimakan.



Catat Ulasan

0 Ulasan