Resipi Bihun Singapore
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun
1 mangkuk kecil isi udang
1 mangkuk kecil isi ayam, potong dadu
3 batang fish cake, potong dadu
1 kiub ikan bilis
2 biji telur
sawi, dipotong pendek
kobis bulat, dicincang kasar
karot, potong mancis
1 mangkuk taugeh
garam dan gula secukup rasa
minyak, untuk menumis
Bahan-bahan tumbuk halus:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar lada hitam
Bahan hiasan
daun bawang
bawang goreng
Cara Memasak:
- Rendam atau celur bihun sehingga lembut. Toskan dan letak tepi.
- Panaskan minyak dantumis bahan yang ditumbuk sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan isi ayam, dimasak hingga nampak kekuningan dan masukkan fish ball. Masukan lobak merah dan sayuran lain (kalau ada, kecuali tauge). Masak hingga nampak layu.
- Masukkan kiub ikan bilis yang dilarutkan dalam air, kacau dan pecahkan telur. Kacau seketika.
- Masukkan bihun dan kacau sehingga mesra dan kacau sehingga bihun lembut dan sebati. Masukkan sedikit lada sulah, garam secukupnya. Bila bihun nampak dah lembut, masukkan tauge, gaulkan sekejap dan tutup api.
- Masukkan bihun di dalam bekas dan taburkan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan bersama sambal kicap dan telur dadar
Tips:
Jangan masukkan terlebih air, bihun akan jadi lembik dan hancur.
Resipi Sambal Kicap
Bahan-bahan
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili api, nak pedas boleh tambah ikut kesukaan
kicap manis
jus limau kasturi
gula
garam secukup rasa
Cara membuatnya
Panaskan minyak dan goreng kesemua bahan hingga layu dan kekuningan. Angkat dan biar sejuk, masukkan jus limau, gula, garam dan kicap kemudian di kisar atau ditumbuk halus. Siap
0 Ulasan