Bahan-bahan
1/2 kg daging
1/2 kg paru, direbus
1/2 kg perut, direbus
2 1/2 liter air masak
3 sudu besar rempah sup
1 pek sup bunjut
2 sudu besar serbuk lada sulah
Garam, serbuk perasa secukup rasa
Bahan Tumis
1 inci lengkuas. dihiris memanjang
1 inci halia, dihiris memanjang
Rempah tiga sekawan
Sedikit minyak masak untuk menumis
4 ulas bawang putih, dihiris
4 ulas bawang merah, dihiris
1 biji bawang besar, dihiris
1 batang akar daun sup
Bahan-bahan hiasan
Daun sup, dipotong
Limau nipis, dihiris
Bawang goreng
Cili padi, dipotong
Cara Penyediaan
1. Rebus paru dan perut dalam periuk berasingan, toskan dan dihiris kecil. Daging dipotong kecil kemudian direbus. Kalau guna periuk tekanan untuk rebus daging pun boleh
2. Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan, bawang besar, bawang putih, halia, dan hirisan lengkuas. Tumis sehingga kekuningan.
3. Kemudian, masukkan rempah sup & serbuk lada sulah. Tumiskan sehingga pecah minyak.
4. Di dalam periuk rebusan daging, masukkan rempah yang telah ditumis sebentar tadi. Rernih hingga daging empuk, kemudian masukkan paru dan perut yang direbus tadi. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa secukup rasa.
5. Hidangkan sup dengan menabur daun sup, bawang goreng dan hirisan cili, tambah perahan jus limau kalau suka lebih masam.
0 Ulasan