Resipi Sup Daging Campur Perut Dan Paru

 


Bahan-bahan

1/2 kg daging

1/2 kg paru, direbus

1/2 kg perut, direbus

2 1/2 liter air masak

3 sudu besar rempah sup

1 pek sup bunjut 

2 sudu besar serbuk lada sulah

Garam, serbuk perasa secukup rasa



Bahan Tumis

1 inci lengkuas. dihiris memanjang

1 inci halia, dihiris memanjang

Rempah tiga sekawan

Sedikit minyak masak untuk menumis

4 ulas bawang putih, dihiris 

4 ulas bawang merah, dihiris

1 biji bawang besar, dihiris

1 batang akar daun sup



Bahan-bahan hiasan

Daun sup, dipotong 

Limau nipis, dihiris

Bawang goreng

Cili padi, dipotong


Cara Penyediaan

1. Rebus paru dan perut dalam periuk berasingan, toskan dan dihiris kecil. Daging dipotong kecil kemudian direbus. Kalau guna periuk tekanan untuk rebus daging pun boleh


2. Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan, bawang besar, bawang putih, halia, dan hirisan lengkuas. Tumis sehingga kekuningan.


3. Kemudian, masukkan rempah sup & serbuk lada sulah. Tumiskan sehingga pecah minyak.


4. Di dalam periuk rebusan daging, masukkan rempah yang telah ditumis sebentar tadi. Rernih hingga daging empuk, kemudian masukkan paru dan perut yang direbus tadi. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa secukup rasa.


5. Hidangkan sup dengan menabur daun sup, bawang goreng dan hirisan cili, tambah perahan jus limau kalau suka lebih masam.


Catat Ulasan

0 Ulasan