Resipi Sup Kepala Ikan Merah Sesedap Selera

 

sup kepala ikan merah


Resipi Sup Ikan Merah https://sweetsourleyra.blogspot.com/2025/02/resipi-sup-ikan-merah-mudah-dan-sedap.html


Bahan-bahan

2 keping kepala ikan merah

2 biji tomato, belah empat 

1 pokok daun sup, dihiris

1 pokok daun bawang, dihiris 

1 sudu perencah sup, dicampur air


Bahan tumis

1 sup bunjut ikan Adabi

3 ulas bawang putih, dihiris

5 ulas bawang merah, dihiris

2 inci halia, diketuk 

1 batang serai yang dititik / ketuk 

3 kuntum bunga lawang  

3 biji buah pelaga 

3 biji cengkih 

1 batang kayu manis  

 

Baca Juga : Resepi Sup Ikan Merah 


Cara-cara

1. Basuh ikan dengan air asam jawa dan biarkan seketika. Basuh dan toskan.


2. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik kekuningan dan kemudian masukkan bahan-bahan tumisan sehingga wangi 


3. Masukkan 2 gelas air dan biarkan air mendidih kemudian masukkan kepala ikan, tomato dan garam.


4. Biarkan kuah kembali mendidih sebelum ditutup api. 


5. Hidangkan potongan daun sup dan daun bawang, sedia untuk dihidangkan. 

Catat Ulasan

0 Ulasan