Bahan-bahan:
1 1/2 kg kupang hijau (tarik dan buang rambut pada kulit kerang)
3 biji cili padi, diketuk
2 batang serai, diketuk
1 cawan sos thai atau campuran sos cili dan sos tomato
1 sudu besar sos ikan
1 1/2 sudu teh garam
3 sudu makan gula
1/2 mangkuk asam jawa
Bahan Kisar
10 batang cili kering (tambah kalau nak pedas)
5 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
Cara Penyediaan
1. Kupang dibasuh bersih, dibuat rambut pada kulit kerang, dicuci dan ditoskan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis serai sehingga kekuningan, masukkan bahan kisar, masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan air, dan jus asam jawa, kemudian masukkan kupang. Masukkan sos thai, sos ikan dan cili padi yang diketuk. Masak sehingga kuah memekat.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kacau dan masak sekejap sebelum ditutup api.
2 Ulasan
yumm yumm yummm
BalasPadamsedapnya kupang masak camni...lama tak makan kupang ni. kena tunggu musim dia baru jumpa..salam perkenalan sis :) first time dtg sini..
BalasPadam