Bahan-Bahan
350 gram daging lembu
3 sudu besar rempah kari daging
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
150 gram kacang dhal
3 biji kentang, potong dadu
2 biji cili hijau
4 batang kacang panjang
4 biji terung bulat, dibelah 4
1 biji tomato, dibelah 4
1 biji karot, dipotong
2 tangkai daun kari
Bahan (kisar halus)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
Bahan menumis
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
Cara Penyediaan
- Masukkan daing yang telah dicuci didalam periuk, rebus hingga lembut. Keluarkan dan biarkan sejuk seketika. Bila dah sejuk, boleh dihiris pada potongan kecil. Simpan air rebusan untuk dimasukkan dalam masakan dalca.
- Panaskan minyak ke dalam kuali, kemudian masukkan bahan tumis yang dikisar halus , daun kari dan bahan rempah tumis. Kacau dan biarkan sehingga naik bau wangi.
- Masukkan pula rempah kari. Kacau dan biarkan masak sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging yang siap dihiris, air rebusan, kentang, cili hijau, kacang dalca empuk, karot, asam keping dan santan cair. Kacau agar sebati semua adunan dan masak sehingga kesemua sayur empuk.
- Kemudian masukkan pula santan pekat, buah tomato dan terung ke dalam periuk. Kacau lagi agar sekata dan biarkan ia masak.
- Letakkan garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi dan tambah sedikit air. Biarkan sekejap. Angkat dan boleh dihidangkan.
Tip Berguna:
- Kalau guna daging bahagian batang pinang atau topside atau tetel pun ok.
- Masak dengan api sederhana untuk mengelakkan kuah menjadi terlalu pekat atau kacang terlalu hancur.
0 Ulasan