Bahan-bahan :
buah sukun
2 mangkuk tepung beras
1 sudu tepung jagung
1/2 sudu air kapur
sedikit serbuk kunyit
sedikit gula dan sedikit garam
air
Minyak untuk memasak
Cara Penyediaan :
- Buah sukun dibuang kulit, dibelah dan dipotong kecil. Basuh dan toskan.
- Satukan tepung beras, air kapur, gula, garam dan kunyit di dalam bekas. Gaul rata hingga menjadi adunan yang tidak cair dan tidak pekat. Air kapur jangan terlalu banyak takut nanti adunan akan terasa pahit.
- Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak di dalam kuali.
- Celupkan hirisan sukun ke dalam adunan tepung dan masukkan ke dalam kuali setelah minyak panas. Goreng dengan minyak yang banyak dan hirisan sukun elok terendam dalam kuali. Balik-balikkan agar kedua-dua bahagian hirisan sukun masak rangup.
- Angkat gorengan dan toskan diatas pinggan berlapik kertas tisu. Masak kesemuanya dan sedia untuk dihidangkan dengan sambal kicap.
0 Ulasan