Bahan-bahan
500gm ubi kentang
Isi ayam, dipotong kecil
2 teh lada hitam, ditumbuk lumat
1 sudu besar bawang goreng
1 tangkai cili merah, dipotong nipis
2 tangkai daun sup, dihiris halus
1/2 labu bawang besar, di potong dadu
2 biji telur ayam – asingkan kuning dan putih
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Kupas kentang, dibasuh dan di potong dalam saiz kecil Goreng sampai masak, angkat dan toskan. Kemudian, ditumbuk sampai lumat masa tengah panas. Letak tepi dulu.
2. Masukkan semua bahan di dalam satu bekas kecuali telur. Gaul rata lepas tu perasakan dengan garam. Pastu masukkan telur kuning. Ambik sikit adunan pastu kepal kepalkan. Bentukkan bulat dan leperkan, buat hingga habis
3. Masukkan telur putih di dalam mangkuk, pukul sekejap. Celupkan begedil ke dalam telur putih dan digoreng dengan didalam kuali yang minyaknya betul-betul panas.
4. Masak dengan api sederhana je. Jangan dibalikkan kecuali begedil
Tips supaya bergedil ni tak pecah, jangan balikkan bergedil dah betul-betul garing. Goreng sehingga dah bertukar warna dan diangkat. Lapikkan tisu dalam pinggan dan letakkan bergedil diatas supaya minyak boleh diserap.
Boleh cuba resepi : Bergedil Tuna Ayam Brand
Nota :
1. Kalau guna non stick pan, minyak tak perlu banyak
2. Nak celup bergedil sebelum digoreng, boleh juga guna telur putih dan kuning
0 Ulasan