Sambal Udang Kertas, Kecil Tapi Sedap

 



Bahan-bahan

300 gm udang kertas

1 ulas bawang putih, dipotong dadu

2 keping asam gelugur, basuh dan rendam dalam air

2 sudu sos tomato

Garam secukup rasa

1/2 sudu makan gula / 1/2 ketul gula kabung


Bahan Kisar

15 tangkai cili kering (kurang pedas)

1 - 2 labu bawang besar

2 ulas bawang putih


Cara Penyediaan :

  • Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan bahan kisar dan gula. Kacau dan masak hingga pecah minyak. Pastikan dimasak dengan api sederhana.


  • Masukkan asam gelugur bersama air rendaman (jangan terlalu banyak), kacau dan masukkan udang.

  • Bila udang sudah nampak kemerahan (masak), masukkan garam secukup rasa. Siap dan sedia untuk dihidangkan.


Catat Ulasan

0 Ulasan