Masak Cili Api Ketam Dengan Belimbing Buluh ni adalah masakan yang sering bonda masak dulu. Rasa masam belimbing buluh memang cukup ngam dengan masakan ini pada citarasa kami.
Bahan-bahan
5 ekor ketam segar
5 - 7 tangkai belimbing buluh, dibelah dua
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, carikkan/dihiris
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugur (untuk lebih masam)
Bahan untuk kisar halus
15 tangkai cili api
5 tangkai cili api thai
1½ inci kunyit hidup
4 ulas bawang putih
Cara memasak
- Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.
- Masukkan ketam dan serai yang diketuk ke dalam periuk bersama bahan yang dikisar. Tambah 1 mangkuk air. Masak lebih kurang 5 minit.
- Masukkan 1 mangkuk santan cair, dan daun kunyit yang dihiris. Masak hingga mendidih, masukkan buah belimbing.
- Akhir sekali masukkan santan pekat dan garam secukup rasa.
Nota
- Cengkerang ketam yang keras dibuang dan dibersihkan, dibelah dua supaya kuah akan menyerap ke isi ketam.


0 Ulasan