Masak Cili Api Ketam Dengan Belimbing Buluh

Masak Cili Api Ketam Dengan Belimbing Buluh ni adalah masakan yang sering bonda masak dulu. Rasa masam belimbing buluh memang cukup ngam dengan masakan ini pada citarasa kami.


Masak Lemak Cili Api Ketam Dengan Belimbing Buluh


Bahan-bahan

5 ekor ketam segar

5 - 7 tangkai belimbing buluh, dibelah dua

1 batang serai, dititik

1 helai daun kunyit, carikkan/dihiris

1 cawan santan cair

1 cawan santan pekat

2 keping asam gelugur (untuk lebih masam)


Bahan untuk kisar halus

15 tangkai cili api

5 tangkai cili api thai

1½ inci kunyit hidup

4 ulas bawang putih




Cara memasak

  • Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.
  • Masukkan ketam dan serai yang diketuk ke dalam periuk bersama bahan yang dikisar. Tambah 1 mangkuk air. Masak lebih kurang 5 minit. 
  • Masukkan 1 mangkuk santan cair, dan daun kunyit yang dihiris. Masak hingga mendidih, masukkan buah belimbing.
  • Akhir sekali masukkan santan pekat dan garam secukup rasa.


Nota 

  • Cengkerang ketam  yang keras dibuang dan dibersihkan, dibelah dua supaya kuah akan menyerap ke isi ketam.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan