Bahan-bahan:
250gm sotong, dibersihkan dan dipotong ikut kesukaan dan digaul dengan kunyit serbuk
3 sudu cili kisar
1 1/2 sudu pes tomyam
2 batang serai, diketuk
Daun limau purut
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap pekat manis
Garam, gula dan serbuk perasa
Bahan Hiasan
Lobak merah & kacang panjang, dipotong panjang
Tomato, dibelah 4 atau 6
Bawang Holland, dimayang
Bahan Tumis (dihiris)
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia, dihiris
Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris dan serai yang diketuk, masak hingga naik bau. Tambahkan 4 sudu cili kisar dan tumiskan hingga masak.
2. Bila nampak cili dah masak masukkan pes tomyam (kalau tak ada tak apa), sos cili, sos tomato, sos tiram, dan sedikit kicap pekat manis. Kacau daa biar nampak pecah minyak
3. Masukkan daun limau purut, kacau dan tambah 1/2 mangkuk air, garam, dan gula.
4. Bila kuah nampak mendidih, masukkan sotong yang telah digaul dengan kunyit. Kacau rata
5. Tambahkan lobak merah, kacang panjang dan tomato Masak hingga sedikit layu.
6. Bila nampak sayuran dah nampak agak layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
0 Ulasan