Resipi Kari Ramunggai Dengan Daging

 


Bahan-bahan 

Ramunggai, disiang kulit kerasnya dan dipotong

500 gm daging, dipotong nipis

3 sudu rempah kari ikan, bancuh dengan sedikit air dan bahan kisar.

1 cawan santan

Daun kari

2 keping asam gelugur

Minyak untuk menumis


Bahan tumbuk / kisar

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1/2 inci halia




Cara Penyediaan

  • Bancuhkan rempah kari dengan bahan yang dikisar dengan air.
  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama daun kari. Masukkan bancuhan rempah, masak sehingga rempah garing dan pecah minyak.
  • Masukkan daging dan ramunggai yang telah dipotong bersama dengan air. Masak seketika ramunggai jadi lembut.
  • Masukkan santan dan asam gelugur, masak hingga mendidih. Perasakan garam secukup rasa. Masak sekejap dan tutup api. Siap.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan