Bahan-bahan
Ramunggai, disiang kulit kerasnya dan dipotong
500 gm daging, dipotong nipis
3 sudu rempah kari ikan, bancuh dengan sedikit air dan bahan kisar.
1 cawan santan
Daun kari
2 keping asam gelugur
Minyak untuk menumis
Bahan tumbuk / kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Cara Penyediaan
- Bancuhkan rempah kari dengan bahan yang dikisar dengan air.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama daun kari. Masukkan bancuhan rempah, masak sehingga rempah garing dan pecah minyak.
- Masukkan daging dan ramunggai yang telah dipotong bersama dengan air. Masak seketika ramunggai jadi lembut.
- Masukkan santan dan asam gelugur, masak hingga mendidih. Perasakan garam secukup rasa. Masak sekejap dan tutup api. Siap.
0 Ulasan