Kailan Ikan Masin Sedap Senang DiMasak

 




Bahan-bahan

1 ikat sayur kailan

2 keping ikan tenggiri jeruk

2 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 tangkai cili merah, dihiris

5 tangkai cili api, diketuk

1 camca besar sos tiram

1 mangkuk air


Cara Penyediaan

  • Bersihkan kailan, asingkan tangkai dan daun. Kerat daun dan hiris nipis batang kailan

  • Ikan masin, dicuci dan dipotong dadu kecil dan ketepikan

  • Panaskan minyak dalam kuali, goreng ikan masin hingga garing

  • Tambahkan bawang merah, bawang putih dan cili api yang diketuk. Kacau rata dan tuang sos tiram. Kacau

  • Masukkan air dan batang sayur kailan, kacau dan bila batang nampak lembut, masukkan daun. Kacau dan masak hingga layu. Tutup api


Nota :

Tak perlu letak garam kalau guna sos tiram tapi kalau anda suka lebih masih, tiada masalah untuk masukkan garam dan serbuk perasa.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan