Resipi Masak Lemak Labu Kuning Sedap Makan Dengan Sambal Belacan

 



Bahan-bahan

1/2 biji labu kuning

1 ikat daun labu kuning

1 mangkuk santan segar

1 biji telur ayam

3 ulas bawang merah, dihiris

2 ulas bawang putih, diketuk

1 mangkuk air

garam secukup rasa


Cara Penyediaan

1. Buang kulit buah labu, potong buah labu dengan saiz yang kecil. Basuh dan toskan


2. Pucuk labu diperisi dan dipotong pendek (kalau bersaiz besar)


3. Masukkan labu kuning, bawang merah dan bawang putih di dalam periuk berisi air. Rebus biar labu nampak empuk.


4. Masukkan daun pucuk labu, masak hingga agak layu, kemudian masukkan santan. Kacau dan masak tapi jangan sampai pecah minyak.


5. Akhir sekali masukkan telur ayam dan kacau. Kuah lemak ni kena kerap kacau supaya tak mendidih dan tidak pecah minyak. Perasakan dengan garam secukupnya. Siap


Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan