Resipi Daging Masak Kurma Sedap

 


Bahan-bahan

400 gm daging, di potong, di basuh dan di tos

4 sudu serbuk rempah kurma Adabi

2 sudu besar kerisik

1 biji kentang, dibelah 4/6

2 biji cili hijau, dipotong tidak putus

2 labu bawang besar, di potong baji

Santan secukupnya

2 keping asam gelugur

Garam secukup rasa

Minyak


Bahan kisar

1 labu bawang besar

4 ulas bawang putih

2 inci halia

3 biji buah keras


Bahan tumis

1 biji bawang merah, di hiris

2 ulas bawang putih, di hiris

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

2 batang serai, di ketuk


Baca Juga : 15 resipi masakan daging



Cara Penyediaan

  • Campurkan bahan yang dikisar bersama rempah (jadi pes) tapi jangan terlalu pekat

  • Panaskan minyak dan tumis semua bahan penumis hingga naik bau wangi.

  • Masukkan pes kurma (campuran bahan kisar dan rempah), kacau hingga pecah minyak. Pastikan dengan api sederhana supaya tidak hangit

  • Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging dimasak perlahan hingga nampak kecut.

  • Masukkan santan, kerisik dan kentang. Masak hingga daging dan kentang empuk.

  • Akhir sekali masukkan garam dan asam gelugur dan biarkan dimasak hingga kuat menjadi pekat dan boleh ditutup api.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan