Bahan-bahan
400 gm daging, di potong, di basuh dan di tos
4 sudu serbuk rempah kurma Adabi
2 sudu besar kerisik
1 biji kentang, dibelah 4/6
2 biji cili hijau, dipotong tidak putus
2 labu bawang besar, di potong baji
Santan secukupnya
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Minyak
Bahan kisar
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 biji buah keras
Bahan tumis
1 biji bawang merah, di hiris
2 ulas bawang putih, di hiris
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 batang serai, di ketuk
Baca Juga : 15 resipi masakan daging
Cara Penyediaan
- Campurkan bahan yang dikisar bersama rempah (jadi pes) tapi jangan terlalu pekat
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan penumis hingga naik bau wangi.
- Masukkan pes kurma (campuran bahan kisar dan rempah), kacau hingga pecah minyak. Pastikan dengan api sederhana supaya tidak hangit
- Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging dimasak perlahan hingga nampak kecut.
- Masukkan santan, kerisik dan kentang. Masak hingga daging dan kentang empuk.
- Akhir sekali masukkan garam dan asam gelugur dan biarkan dimasak hingga kuat menjadi pekat dan boleh ditutup api.
0 Ulasan