Resipi Masak Lemak Putih Kobis Sedap Dengan Ikan Jeruk

Resipi Masak Lemak Putih Kobis Sedap Dengan Ikan Jeruk. Masakan simple cukup dengan kuah, sayuran dan ikan jeruk untuk membuat nasi bertambah.


Bahan-bahan

1/2 biji kobis, dibersihkan dan dipotong 

segengam ikan bilis

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 gengam suhun, dibasuh dan di rendam dalam air dan ditoskan

1 mangkuk santan

2 tangkai cili merah/cili api thai


Cara Penyediaan

1. Kobis dikoyak dari kelopok, dibersihkan dan dipotong kecil


2. Masukkan kobis, bawang yang dihiris, ikan bilis dan santan ke dalam periuk. Buka api dan kacau perlahan 


3. Kacau dengan kerap supaya kuah tidak mendidih. Masukkan suhun yang telah ditos dan  cili merah, kacau dan perasakan dengan garam secukupnya. Siap


Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan