Minum Petang Dengan Goreng Pisang Raja Dan Cili Kicap
Resipi Tepung Celup
Bahan-bahan
3 sudu besar tepung beras
garam
kunyit
air sejuk
1/2 sudu air kapur
Cara Penyediaan :
1. Campurkan kesemua bahan dalam bekas dan gaul hingga sebati. Pastikan adunan celup tepung tidak terlalu cair mahupun terlalu pekat.
2. Panaskan minyak, celupkan hirisan pisang ke dalam adunan dan kemudian angkat, masukkan ke dalam kuali.
3. Ulang memasak hingga habis kesemua pisang. Bila dah siap, boleh dihidangkan untuk minum petang dan dicicah dengan sambal kicap.
Resipi cili Kicap
Bahan-bahan
7 ulas bawang putih
10 tangkai cili api
kicap
gula
garam
Cara Penyediaan
1. Gorengkan cili api dan bawang putih sekejap, angkat dan toskan.
2. Masukkan cili api, bawang putih yang digoreng bersama lain-lain bahan, ke dalam pengisar dan dikisar hingga lumat
3. Siap dan boleh lah buat pencicah goreng pisang.
0 Ulasan