Minum Petang Dengan Goreng Pisang Raja Dan Cili Kicap

 Minum Petang Dengan Goreng Pisang Raja Dan Cili Kicap




Resipi Tepung Celup

Bahan-bahan

3 sudu besar tepung beras

garam

kunyit

air sejuk

1/2 sudu air kapur


Cara Penyediaan :

1. Campurkan kesemua bahan dalam bekas dan gaul hingga sebati. Pastikan adunan celup tepung tidak terlalu cair mahupun terlalu pekat.


2. Panaskan minyak, celupkan hirisan pisang ke dalam adunan dan kemudian angkat, masukkan ke dalam kuali.


3. Ulang memasak hingga habis kesemua pisang. Bila dah siap, boleh dihidangkan untuk minum petang dan dicicah dengan sambal kicap.




Resipi cili Kicap


Bahan-bahan

7 ulas bawang putih

10 tangkai cili api

kicap 

gula 

garam


Cara Penyediaan

1. Gorengkan cili api dan bawang putih sekejap, angkat dan toskan.

2. Masukkan cili api, bawang putih yang digoreng bersama lain-lain bahan, ke dalam pengisar dan dikisar hingga lumat

3. Siap dan boleh lah buat pencicah goreng pisang.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan