Masak Lemak Putih Tauge sedap dimakan dengan ikan tenggiri jeruk mahupun ikan pekasam dan pastikan ada sambal belacan. Memang surr.
Bahan-bahan
Tauge
5 ekor udang
1 keping tauhu
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai cili kering, dipotong pendek
1 mangkuk santan segar
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Masukkan santan, udang, bawang merah dan bawang putih ke dalam periuk. Buka api sederhana, kacau dalam 1 minit kemudian masukkan tauge.
2. Kacau dengan kerap supaya santan tak pecah minyak.
3. Masukkan tauhu yang dipotong kecil serta cili kering. Teruskan kacau kuah supaya tidak mendidih
4. Perasakan dengan garam secukupnya dan bolehlah ditutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Nota
Tauge lebih sedap bila masih agak rangup dan tidak terlalu layu. Sedap dimakan diganding dengan sambal belacan dan ikan tenggiri jeruk.
0 Ulasan