Masak Lemak Putih Tauge

Masak Lemak Putih Tauge sedap dimakan dengan  ikan tenggiri jeruk mahupun ikan pekasam dan pastikan ada sambal belacan. Memang surr.




Bahan-bahan

Tauge

5 ekor udang

1 keping tauhu

2 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

2 tangkai cili kering, dipotong pendek

1 mangkuk santan segar

Garam secukup rasa


Cara Penyediaan

1. Masukkan santan, udang, bawang merah dan bawang putih ke dalam periuk. Buka api sederhana, kacau dalam 1 minit kemudian masukkan tauge.


2. Kacau dengan kerap supaya santan tak pecah minyak.


3. Masukkan tauhu yang dipotong kecil serta cili kering. Teruskan kacau kuah supaya tidak mendidih


4. Perasakan dengan garam secukupnya dan bolehlah ditutup api. Sedia untuk dihidangkan.


Nota 

Tauge lebih sedap bila masih agak rangup dan tidak terlalu layu. Sedap dimakan diganding dengan sambal belacan dan ikan tenggiri jeruk.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan