Ikan Bilis Petai Goreng Berlada sedap terangkat dengan rasa kerangupan ikan bilis dan sedikit rasa pedas secukup rasa.
Bahan-bahan
1 mangkuk ikan bilis, dibasuh dan ditoskan
1 mangkuk petai
3 sudu cili kisar
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan dikisar
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing, angkat, toskan dan letak tepi.
2. Dalam kuali yang sama, tumis bahan yang dikisar hingga naik bau. Masukkan cili kisar, masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan petai dan asam gelugur, kacau dan kemudian masukkan garam secukupnya. Kacau dan masak dalam 3 -5 minit sebelum ditutup api.
4. Akhir sekali masukkan ikan bilis, kacau-kacau biar sebati dan mesra. Siap!
Nota
1. Ikan bilis goreng dimasukkan akhir dan ketika masakan hampir sejuk supaya dapat mengekalkan kerangupan ikan bilis.

0 Ulasan