Spaghetti Tomyum Sesedap Citarasa Dan Selera kami sekeluarga.
Bahan-bahan
1 bungkus spaghetti
Isi ayam, dipotong kecil
1 biji bawang holland
1 bungkus cendawan
5 ulas bawang putih
1 sudu pes tomyam - beli sini https://s.shopee.com.my/8zy32SUr7m
½ cawan fresh milk
½ cawan cooking cream - beli sini https://s.shopee.com.my/AKTRu3nKaT
2-3 helai daun limau purut
2 biji cili padi merah
Sedikit kiub pati ayam
10 biji tomato ceri
Air
Garam
Cara Penyediaan
1. Didihkan air di dalam periuk dan tambahkan sedikit garam. Rebus spaghetti sehingga lembut. Lepas dah sesuai lembut, boleh angkat dan toskan airnya. Simpan sikit air rebusan untuk digunakan kemudian.
2. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih yang dicincang hingga naik bau dan kekuningan. Masukkan isi ayam yang dihiris, dan air rebusan spaghetti. Masak dengan api perlahan supaya isi ayam masak elok.
3. Masukkan 3 sudu pes tomyam, kacau dan biarkan sebati dan bila sedikit kering, masukkan cendawan, kalau suka (kalau letak cendawan terutama cendawan shimeji ni lebih sedap bila dikunyah dengan spaghetti)
4. Tambahkan ½ cawan fresh milk dan ½ cawan cooking cream supaya lebih creamy, kalau nak lebih creamy, tambah saja ikut selera. Favorite kami jenama Emborg sebab sedap dan harganya berpatutan.
5. Masukkan daun limau purut yang dibuang uratnya, dikoyak dua dan cili padi merah yang dipotong serta tambahkan juga kiub pati ayam dan kacaukan.
7. Akhir sekali, masukkan spaghetti yang direbus, kacau biar sebati dengan kuah creamy tomyam dan masukkan tomato ceri yang dibelah. Perasakan dengan garam. Masak sekejap dan boleh ditutup api. Siap.



0 Ulasan