Sup Ayam Kentang, Menu Simple Kenangan Zaman Kanak-Kanak

Sup Ayam Kentang, Menu Simple Kenangan Zaman Kanak-Kanak tanpa menggunakan sup bunjut sama seperti orang dulu-dulu masak untuk keluarga.



Bahan-bahan

1/2 ekor ayam, dipotong kecil
Rempah empat sekawan
2 biji ubi kentang
daun sup, dihiris
2 kiub pati ayam
garam secukup rasa
minyak untuk menumis


Bahan ditumbuk

1 sk lada hitam
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia


Cara Penyediiaan

1. Masukkan ayam dalam di dalam periuk, rebus bersama air (sampai menutupi ayam). Rebus hingga ayam nampak empuk.

2. Tumbuk lada hitam hingga menjadi halus, kemudian tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat.

3. Panaskan minyak didalam kuali, tumis rempah 4 sekawan, dan bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau dan kekuningan.





4. Masukkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan ayam, masukkan juga kentang serta kiub pati ayam. Masak dengan api sederhana. Boleh tambah air, jika dah berkurangan.

5. Perasakan dengan garam (kalau saya tak perlu tambah garam sebab kiub pati ayam sudah memadai) 

6. Akhir sekali boleh masukkan daun sup yang dihiris. Siap.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan