Resipi Ayam Masak Merah Cara Simple
Bahan-bahan
1 ekor ayam, potong kecil ikut kesukaan
1/2 mangkuk air asam jawa
3-4 sudu besar sos cili
1 biji bawang besar, potong bulat
1 keping gula melaka
2 sudu besar sos tiram
2 tangkai daun sup
Bahan Dikisar Halus
15 tangkai cili kering, dibuang biji dan direbus
3 biji bawang besar
2 inci halia
7 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris nipis
Cara Penyediaan
1. Bersihkan ayam dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, sos sili, sos tiram dan gula melaka. Masukkan gula melaka dan tambah sedikit air jika kuah sambal terlalu kering.
4, Masukkan ayam yang digoreng tadi, kacau dan masak selama 5-10 minit. Perasakan dengan garam secukup rasa.
5. Sebelum angkat, masukkan bawang besar yang dipototong bulat. Kacau seketika.
Petua & Tip
Kalau inginkan sambal tumis yang sedap, sambal haruslah dimasak di dalam minyak yang banyak dan ditumis sehingga pecah minyak dan warna sambal bertukar menjadi sedikit gelap. Itu tandanya semua bahan kisar terutamanya cili masak dengan sempurna dan akan menghasilkan sambal tumis yang enak. Jika kering tambahkan sedikit air dan kacau untuk elakkan kuah sambal menjadi hangus.



0 Ulasan