Resepi Kimchi Jjigae Masakan Korea Yang Sedap Dan Mudah | Memang pertama kali dimasak kat rumah ni oleh Cik Meya yang cukup pandai merekacipta masakan dan suka makan. Kimchi Jjiage ni adalah seakan stew yang cukup mudah untuk disediakan dan bahan yang digunakan pulak tak la susah untuk didapati di pasaraya.
Pasti ramai peminat drama Korea akan suka makan Kimchi Jjiage ni dan PKP ni boleh la anda buat sendiri dan makan sepuasnya. Jom tengok apa bahan yang saya katakan mudah dan memang cepat untuk disediakan. Masakan Korea dengan citarasa lidah orang Melayu gitu.
Resepi Kimchi Jjigae Masakan Korea Yang Sedap Dan Mudah |
Daging/ayam
Bawang putih, potong dadu atau kisar
Kimchi (beli dalam paket)
Chili flakes
Gochujang (optional)
Daun bawang
Tofu
Telur (optional)
Kepingan keju (optional)
Air
Garam secukupnya
Resepi Kimchi Jjigae Masakan Korea Yang Sedap Dan Mudah |
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan saute daun bawang bersama bawang putih
2. Masak sampai naik bau kemudian masukkan daging
3. Bila daging dah separuh masak masukkan kimchi dan sedikit air kimchi,
4. Tambah chili flakes dan tutup periuk, biarkan direnih dalam 5 minit dan waktu yang sesuai kalau nak masukkan Gochujang.
5. Tambah air sikit lagi lepas tu masukkn tofu, biarkan direnih lagi beberapa minit dan boleh tutup api. Cik Meya tak letak garam sebab kimchi danGochujang tu sudah berperisa.
6. Taburkan daun bawang dan letakk cheese kalau suka pastu makan dengan nasi panas-panas.
Resepi Kimchi Jjigae Masakan Korea Yang Sedap Dan Mudah |
0 Ulasan