Resepi Gulai Lemak Siput Belitung Istimewa Sedap

Resepi Gulai Lemak Siput Belitung Istimewa Sedap | Siput Sedut atau disebut siput belitung ni memang favorite Allahyarham abah dan dialah tukang bersihkan tukang potong bahagian bawah siput supaya mudah untuk disedut. Semestinya siput sedut ni dimasak gulai bukan masak lemak cili api.

Siput ni perlu dibasuh beberapa kali dan dimasukkan garam dan direndam.  Garam dimasukkan untuk memastikan segala lendir dalam siput tu akan keluar.  Kemudian basuh kembali siput sedut dan dipotong bahagian hujung runcing siput sedut guna playar.  Basuh dan bersihkan, toskan dan letak tepi


Resepi Gulai Lemak Siput Belitung Istimewa Sedap

Bahan-bahan :

Siput sedut yang telah dibersihkan dan dipotong bahagian bawahnya

Santan

Asam keping


Resepi Gulai Lemak Siput Belitung Istimewa Sedap

Bahan B:

3 ulas bawang merah - dihiris/ditumbuk

2 ulas bawang putih - dihiris/ditumbuk

1/2 inci halia - dihiris/ditumbuk

4 sudu rempah kari ikan

1 cawan air


Cara membuatnya:

  • Masukkan bahan yang dihiris kedalam periuk beserta rempah dan air.  Kacau dan pastikan rempah tu larut dalam air dengan api sederhana

Resepi Gulai Lemak Siput Belitung Istimewa Sedap

  • Bila sudah mendidih masukkan asam keping dan kacau hingga hampir kering.
  • Masukkan siput sedut dan masukkan air (jika perlu) dan pastikan siput bergaul dengan rempah
  • Masukkan santan dan kacau dalam 10 minit hingga kuah mendidih. Tutup api dan masukkan garam secukup rasa. Pastikan tidak pecah minyak dan tutup api bila nampak hampir mendidih.

Bagi kami adik-beradik, gulai lemak siput belitung ni pasti ada cili bawang yang dicampur dengan cuka. Sebelum sedut siput tu, cedukkan cili cuka tu dan sedut, perghh memang sedap bila kunyah isi tu bersama cili dan bawang sebab kami memang suka makan yang pedas.

Catat Ulasan

0 Ulasan