Peria Katak Goreng Tepung Sedap Dan Mudah

Peria Katak Goreng Tepung Sedap Dan Mudah | Dulu kalau waktu muda remaja, umi cukup tak suka dengan peria dan memang pangkah la dari menu makanan. Tapi sejak dah tua ni, kesukaan makan peria ni cukup kerap dan kalau nampak samada peria katak mahupun peria bias tu terus teringat nak masak itu dan ini.


Mujur kalau masak peria goreng tepung ni bukan umi saja yang suka, anak-anak pun suka jadi bila memasak tu jadi seronok. Kadang-kala tu baru sekali di goreng dah ada yang mengunyah sesambil mengoreng kali kedua. 


Peria Katak Goreng Tepung Sedap Dan Mudah

Memang ralit makan sesambil digoreng dan apatah lagi kalau dimakan dengan nasi panas-panas. Uishhh sedap bukan main-main tau.


Bahan-bahan 

4-5 biji peria katak

1 sudu besar tepung beras

2 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar tepung jagung atau tepung ubi

1 sudu besar serbuk cili (pilihan)

sudu kecil baking powder (pilihan)

sedikit garam

1 biji telur

garam secukup rasa

air sejuk, secukupnya untuk kepekatan salutan


Cara membuatnya:

  • Hiris nipis peria katak dan rendam dalam air garam dalam 30 minit untuk mengurangkan rasa pahit. Toskan.
  • Masukkan tepung beras, serbuk cili, sedikit garam didalam mangkuk dan kacau biar mesra. Kemudian, celup dan salut kepingan peria dengan dengan bahan tersebut.
  • Untuk membuat bancuhan salutan, masukkan tepung gandum, tepung jagung atau tepung ubi,  garam dan lebihan salutan tepung peria (jika ada). Lalu, masukkan telur dalam adunan. Bancuh adunan dengan air sejuk dan kacau sehingga kesemua bahan hingga sebati.
  • Panaskan minyak dan gunakan api yang sederhana untuk menggoreng.
  • Celup kepingan salutan peria ke dalam adunan dan goreng hingga nampak kekuningan. Kacau dengan kerap sehingga ia cukup kekuningan.
  • Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan


Tip:

Kerangupan peria goreng salut tepung terletak pada cara gorengan yang betul dengan api yang sederhana dan dikacau dengan kerap. Jangan gunakan apa yang kuat yang akan mengakibatkan peria masak dengan warna perang dibahagian luar tapi lembik di bahagian dalam serta kerangupan tidak tahan lama.

Catat Ulasan

0 Ulasan