Gulai Ikan Nyok-Nyok Istimewa Dengan Daun Kesum

Gulai Ikan Nyok-Nyok Istimewa Dengan Daun Kesum | Sekian lama teringin nak masak gulai ikan dengan menggunakan kacang buncis seperti yang bonda masakkan dulu. Bertahun dok bertangguh, akhirnya berpeluang sebab stok kacang bendi dah habis.


Jadi benda dah ada, kita guna je la kan dan kali ni saya memasukkan daun kesum bukan daun kari. Serius sedap sangat dan agak lain tapi tidak la lain macam kita makan asam pedas. Entri masakan gulai ni sebenarnya dah ada dalam blog iamfuzy.com tapi saja letak sini sebab blog ni spesifik untuk masakan kan.




Bau wangi daun kesum pun dah buat gulai yang dimasak tu semakin sedap dan menyelerakan. 

Berani tak anda berubah dalam masakan? Tak cuba mana nak tau kan.


Baca sini : Resepi Gulai Ikan Nyoq-Nyoq


Bahan-bahan:

1 ekor nyok-nyok dipotong (ikan kembung, ikan selar atau ikan apa saja pun boleh)

1 bungkus santan segar (RM2)

11/2 mangkuk air asam jawa

2 biji tomato, dibelah empat

4 batang kacang buncis, dikerat pendek

daun kesum


Pes kari (dicampur sebati)

3 sudu serbuk kari ikan Cik Siti (kalau nak guna lain boleh juga)

1 sudu cili kisar (optional untuk rasa lebih pedas dan merah)

1 mangkuk air

Campurkan kesemuanya hingga jadi pes tapi jangan terlalu pekat


Bahan tumisan:

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1/2 inci halia

1/2 sudu kecil halba campur

1 tangkai daun kari


Cara memasak:

  • Panaskan minyak, tumis bahan tumisan hingga naik bau dan masukkan daun kari (kalau tak letak pun boleh).
  • Masukkan pes kari yang dibancuh, tumis hingga garing tapi jangan hangit, hingga pecah minyak. Kalau terlalu kering, masukkan air supaya rempah kari tu benar-benar masak.
  • Bila dah elok garing, masukkan air asam jawa. Saya guna air asam jawa dari kampung, jadi rasa dia lebih sedap.  Kacau hingga mendidih, lepastu masukkan santan. Kacau supaya sebati dan mendidih.
  • Bila kuah sudah nampak mendidih, masukkan daun kesum dan bahagian kepala ikan nyok-nyok dan bahagian isi.  Bila nampak agak masak, masukkan tomato dan kacang buncis. Perlahankan api supaya isi ikan dimasak sempurna. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.


Nota:

  • Isi ikan nyok-nyok ni lembut, jadi jangan dikacau terlalu kuat, kalau tidak nanti lekang.
  • Kalau gulai ikan ni, kena lebih masam dan tidak terlalu pekat, kalau tidak akan jadi kari ikan mamak.

 

Baca juga :

Resepi Gulai Ikan Yu

Resepi Gulai Ikan Senangin

Resepi Gulai Ikan Masin Dengan Nangka

Catat Ulasan

4 Ulasan