Daging Masak Hitam Sedap Dan Mudah

Daging Masak Hitam Sedap Dan Mudah | Kat rumah umi ni memang semua minat daging tapi ada sekali tu kami jarang beli daging sebab daging ni lambat untuk dihadam. Rindu sungguh nak makan daging masak sendiri jadi kalau pergi makan kat kedai, kami beli daging la juga.


Bagi umi kalau buat mee goreng, bihun goreng atau mee kari memang akan letak daging sebab daging yang akan membuatkan masakan tu manis. Bukan manis dengan gula tapi manis dari daging.




Daging Masak Hitam Sedap Dan Mudah


Bahan-bahan:

1 kg daging 

20 tangkai cili kering, dibuang biji dan dikisar

rempah 3 sekawan

1 mangkuk kecil kicap manis

1 mangkuk kecil kicap pekat

1 senduk cuka

1 sudu makan sos tiram

1 sudu gula


Bahan untuk dikisar

2 biji bawang besar 

4 ulas bawang putih 

2 batang serai

1 sudu kecil lada hitam

1 biji buah keras

1 sudu makan kismis (optional)


Cara membuatnya


1. Campurkan kesemua bahan A dan  perap dalam 1 jam.

2. Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan hingga naik wangi dan masukkan bahan kisar, masak hingga pecah minyak.

3. Masukkan daging, renih hingga empuk dengan api sederhana. Masak hingga air yang keluar dari daging menjadi kering

4. Bila dah kering sedikit, masukkan sos tiram serta gula dan gaul supaya sebati dan dimasak hingga betul-betul kering dengan api kecil. Kacau kerap supaya tidak hangit dan dimasak dengan baik. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan


Resepi lain yang menarik

Catat Ulasan

0 Ulasan