Bagi umi kalau buat mee goreng, bihun goreng atau mee kari memang akan letak daging sebab daging yang akan membuatkan masakan tu manis. Bukan manis dengan gula tapi manis dari daging.
Daging Masak Hitam Sedap Dan Mudah
Bahan-bahan:
1 kg daging
20 tangkai cili kering, dibuang biji dan dikisar
rempah 3 sekawan
1 mangkuk kecil kicap manis
1 mangkuk kecil kicap pekat
1 senduk cuka
1 sudu makan sos tiram
1 sudu gula
Bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 sudu kecil lada hitam
1 biji buah keras
1 sudu makan kismis (optional)
Cara membuatnya
1. Campurkan kesemua bahan A dan perap dalam 1 jam.
2. Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan hingga naik wangi dan masukkan bahan kisar, masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging, renih hingga empuk dengan api sederhana. Masak hingga air yang keluar dari daging menjadi kering
4. Bila dah kering sedikit, masukkan sos tiram serta gula dan gaul supaya sebati dan dimasak hingga betul-betul kering dengan api kecil. Kacau kerap supaya tidak hangit dan dimasak dengan baik. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
Resepi lain yang menarik
0 Ulasan